Project-edice_1 Project-edice_2 Project-edice_3

eDice, een innovatieve accessoire voor uw tablet!

Maart 2014, Dog Back Design Solutions presenteert een Bluetooth elektronische dobbelsteen op de ESEF in Utrecht. Deze dobbelstenen zijn een vernieuwde versie van de dobbelstenen die in 2012.

De eDice is opgebouwd rond een CortexM0 processor met geïntegreerde Bluetooth 4.0-radio. Een MEMS accelerometer wordt gebruikt om de beweging en de oriëntatie van de eDice te bepalen. Dit alles in een pakket dat 97% kleiner is in vergelijking met de dobbelstenen gepresenteert in 2012: De eDice meet slechts 20 * 20 * 20 mm! De eDice kan communiceren met uw tablet om die goede oude bordspellen interactief spelen op een moderne manier. De app op de tablet is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het bedrijf Loop4Ever uit Emmen. Het spel Yahtzee wordt gebruikt om de eDice te demonstreren. Meerdere Bluetooth 4.0 sensoren communiceren gelijktijdig en naadloos met een host-apparaat.

 

 

Elektronica

Het elektronisch ontwerp, met inbegrip van simulatie, metingen, PCB lay-out en antenne-oplossing zijn in eigen beheer uitgevoerd. De eDice wordt gevoed door een oplaadbare Li-ion knoopcel van slechts 0,62 cm3. In de huidige eDice zitten twee 15 * 15 mm PCB's met daarop alle onderdelen zoals de accelerometer, antenne, balun, power management, LED's en MCU inclusief Bluetooth 4.0 radio. Om de PCB oppervlakte zo laag mogelijk te houden wordt een power management IC wordt gebruikt die een VLDO en batterij lader combineert in een enkel pakket. Een micro-usb-aansluiting kan worden gebruikt om op te laden en de eDice te programeren. Op deze manier kan de firmware worden bijgewerkt, zonder de eDice te demonteren.

Mechanica

Ook de mechanica is volledig onder eigen beheer ontworpen. Onze 3D ontwerp software werkt naadloos samen met onze PCB ontwerp software. Hierdoor hebben wij een zeer gedetaileerd eind-product kunnen realiseren. De kunststof behuizing is 3D geprint, in kleur gespoten en met een speciale twee-componenten lak tegen krassen beschermt.

Software

De softwareontwikkeling kan worden onderverdeeld in twee disciplines, namelijk een embedded deel en een 'app' op een tablet. De embedded software zorgt voor de positie-detectie. Met een slimme, interupt gebaseerde architectuur, is het stroomverbruik gereduceerd tot een minimum. De eDice kan worden aangezet door de steen langzaam te draaien in een bepaalde richting. Deze methode voorkomt het onnodig aan gaan bij bijvoorbeeld transport. Het spel Yahtzee op een tablet wordt gebruikt om het gelijktijdig communiceren van meerdere Bluetooth 4.0 devices aan te tonen. De app ontvangt gegevens over schudden en de geworpen waarden van de eDice. Voor de demo is het iOS-platform gebruikt, maar ook Bluetooth Smart ondersteunde Android-apparaten kunnen communiceren met de eDice.

 

 

Ga naar boven